Zapraszamy na wydarzenia

Brak wydarzeń tego typu

Zobacz na mapie Doliny Baryczy, gdzie znajdują się aktywne sołectwa

Pokaż większą mapę

Najnowsze video
Zapisz się do Newslettera
Zaproszenie do udziału w wyjeździe studyjnym

2012-08-06

Serdecznie zapraszam do udziału w szkoleniowym wyjeździe studyjnym, który odbędzie się w dniach 26 - 28 września 2012. Tematem przewodnim wyjazdu jest aktywność środowisk wiejskich w budowaniu oferty wsi. Uczestnicy zapoznają się z procesem powstawania przedsiębiorstwa społecznego, sposobem wykorzystania zasobów lokalnych do tworzenia oferty wsi, wezmą udział w warsztatach tematycznych.

 

Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich

Europa inwestująca w obszary wiejskie

Program wyjazdu studyjnego liderów sołectw uczestniczących w konkursie na „Najaktywniejsze

Sołectwo w Dolinie Baryczy 2012”

organizatorzy: Lokalna Grupa Działania „Brama Mazurskiej Krainy” www.lgdbmk.pl oraz

Garncarska Wioska Sp. z o.o. www.garncarskawioska.pl

Mazury, Wioska Garncarska, 26 – 28 września 2012

1 dzień – 26 września – środa

godz. 5.30 – zbiórka uczestników na parkingu przy markecie Biedronka, Milicz, ul. Trzebnicka (przy

drodze krajowej Trzebnica - Milicz - Krotoszyn)

godz. 6.00 – wyjazd (przed nami ponad 400 km)

ok. 15.00- 16.00 – przyjazd do Wikna (gm. Nidzica), zakwaterowanie w pokojach dwuosobowych

Pensjonat Gawra www.gawra.infowm.pl

ok. godz. 16.30

* mazurski poczęstunek (kawa, herbata, ciastko, swojski chleb ze smalcem)

* spotkanie z przedstawicielami LGD i PS „Garncarska Wioska” – prezentacja programu wizyty

godz 17.00 18.00 prezentacja działań i projektów realizowanych przez Lokalną Grupę Działania

Brama Mazurskiej Krainy” – Barbara Tyszka – dyrektor biura LGD „Brama Mazurskiej Krainy”

godz. 18.00 18.30 przerwa owocowa

godz. 18.30 – 20.00 kreowanie produktu turystycznego obszaru w ramach klastra turystycznego

Szlak Dziedzictwa Kulturowego” – Krzysztof Margol – prezes LGD „Brama Mazurskiej Krainy”

godz. 20.00 – kolacja i wieczór integracyjny (na tarasie lub przy ognisku)

2 dzień – 27 września – czwartek: aktywność mieszkańców wsi na SZLAKU DZIEDZICTWA

KULTUROWEGO – prezentacja turystycznych produktów sieciowych

godz. 8.00 – śniadanie

Godz.9.00 – spotkanie z przedstawicielami stowarzyszenie „Razem dla wszystkich” w Jabłonce –

przykłady aktywności lokalnej mieszkańców wsi i korzystania ze środków LEADER – „małe projekty”

oraz dotacji w programie Działaj Lokalnie

wyjazd do Orłowa „Krainy żółwia”

Godz.10.30 – wyjazd do Orłowa

Godz. 11.00 – spotkanie z przedstawicielami stowarzyszenia OCAL – prezentacja tworzenia wioski

tematycznej opartej na zasobach naturalnych

Godz. 12.30 – wyjazd do Kamionki - „Garncarskiej Wioski”

Godz. 13.00 – 21.00 - wizyta w „Garncarskiej Wiosce” (www.garncarskawioska.pl) - budowanie

produktów turystycznych opartych na lokalnych zasobach kulturowych i historycznych

Godz. 13.00 14.00 – zwiedzanie „Garncarskiej Wioski”

Godz. 14.00 – 15.00 – mazurski obiad

Godz. 15.00 – 16.00 – krok po kroku tworzenia wioski tematycznej w formie przedsiębiorstwa

społecznego – Anna Krzyżak – prezes „Garncarskiej Wioski”

godz. 16.00 – 16.30 – poczęstunek – przerwa na kawę i mazurski kuch

godz. 16.30 – 18.00 – zwiedzanie RAJSKIEGO OGRODU – produktu turystycznego

godz. 18.00 – 19.00 - kreowanie produktów wioski tematycznej, marketing wioski tematycznej –

Krzysztof Margol

godz. 19.00 – 21.00 wieczór mazurski

godz. 21.00 – powrót do GAWRY – miejsca zakwaterowania

3 dzień – 28 września – piątek: promocja poprzez lokalne produkty

godz. 8.00 – śniadanie

godz. 9.00 – wyjazd do Piwnic Wielkich (z bagażami)

godz. 10.00 – spotkanie w pracowni „bab pruskich” – tradycje i regionalne pamiątki, udział w

warsztacie rzeźbiarskim – wytwarzanie „bab pruskich” – prezentacja nt. tradycji „bab pruskich” i

prowadzenie warsztatu Kazimierz Abramczyk, członek klastra Szlak Dziedzictwa Kulturowego

godz. 11.30 - wyjazd do Rozogów, do Zajazdu Tusinek – członka klastra Szlak dziedzictwa

Kulturowego

godz. 12.30 – prezentacja nt. kurpiowskich tradycji kulinarnych, produkty kulinarne i oferta

produktów turystycznych zajazdu TUSINEK opartych na zasobach regionalnych

godz. 14.00 – obiad kurpiowski

godz. 15.00 – zakończenie wizyty, wyjazd

ok. godz. 23.00 – przyjazd do Milicza