Zapraszamy na wydarzenia
Brak wydarzeń tego typu
Ranking Aktywności Sołectw
2016-03-26
Wielka Sobota to dzień święcenia pokarmów. Zwyczaj ten przywędrował do Polski z zachodu Europy około XII w. Początkowo pokarmy święcono w domach. Należało poświęcić to wszystko, co miało zostać spożyte podczas śniadania wielkanocnego, stąd przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. W późniejszych wiekach pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W końcu XVIII w. święcenie przeniosło się do świątyń i tak jest do dziś.Pokarmy te , które przynosimy w koszyczku do kościoła maja swoja symbolikę.
Stary obrzęd święcenia pokarmów - znany w kościele katolickim już w 8 wieku, pielęgnowany jest w większości polskich domów. Na tradycyjnym wielkanocnym stole stawiano święcone kiełbasy, chrzan, szynki, lukrowane baby, mazurki. Główne miejsce zajmował baranek z masła lub cukru jako pamiątka pierwszej nocy paschalnej oraz pisanki.
Według ludowych wierzeń poświecone jajko chroni przed ogniem, zapewnia obfitość, dobre zdrowie i bezpieczeństwo.
W Kaplicy wiejskiej w Duchowie o godz. 10-tej odbyło się święcenie pokarmów przyniesionych przez mieszkańców Duchowa przez ks.Marcina. Oprócz pokarmów pośwęcono też wodę.