Zapraszamy na wydarzenia
Brak wydarzeń tego typu
Ranking Aktywności Sołectw
2013-11-11
Działanie IV. Warsztaty tradycyjnej kuchni bożonarodzeniowej - zajęcia dzieci + dorośli (9 godz.) zajęcia odbywać się będą popołudniami (3 x 3 godz.) . Na zajęciach zostaną omówione znaczenia potraw wigilijnych . Wykonanie ich tj. karpia , makiełki, krokiety , zupa owocowa, zupa śledziowa , kutia ... Pierwsze zajęcia kulinarne za nami . Trzy godziny zajęć bardzo szybko upłyneły . Grupa ok. 30 osób brała udział w zajęciach, wykonano makaron - makiełki, barszcz z uszkami . Wszyscy super się bawili zarówno dzieci jak i dorośli. Kolejne zajęcia 13.11.2013r.
oto nasze przepisy :
1. POSTNY BARSZCZ
SKŁADNIKI:
2 kg buraków
czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
grzybowa woda pozostała z moczenia grzybów suszonych
Wykonanie:
Obrane, surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zalać je zimną wodą, tak by były prawie przykryte, zagotować. Zdjąć z gazu, odstawić do ostygnięcia. Schłodzone odcedzić, zachowując płyn i osobno buraki. Buraki ponownie zalać zimną wodą, mniejszą ilością i ponownie zagotować. Ostudzić, odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić. Oba płyny połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wodą grzybową, ewentualnie czosnkiem i octem balsamico. Barszcz nabiera smaku stojąc z przyprawami. Uważać na ilość pieprzu i czosnku. Doskonały podawany z ugotowaną fasolą jaś lub ścisłym białym serem pokrojonym w kostkę.
2. Uszka do barszczu
Składniki (dla 4 osób):
Ciasto:
· 300 g mąki tortowej
· 120 ml ciepłej wody
· 1 jajko
· 1-2 łyżki oleju
· duża szczypta soli
Farsz:
· 100 g suszonych grzybów
· 2 cebule (drobno pokrojone)
· 3 łyżki oliwy lub masła
· 2 łyżki śmietany
· 2 łyżki bułki tartej
· sól i pieprz
Dziękujemy wszystkim za udział !!!