Zapraszamy na wydarzenia
Brak wydarzeń tego typu
Ranking Aktywności Sołectw
2012-11-20
Kto raz go spróbuje nie oprze się pokusie.Podajemy przepis na słynny "popapraniec"
Składniki na ciasto biszkoptowe
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
0.5 szkl oleju
2 lyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szkl maku
0.5 szkl wiórek kokosowych
1 łyżka czubata kakao
WYKONANIE
Białka ubić z cukrem na sztywno do tego dodać żółtka, i dalej ubijając dodać olej, a na końcu mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na 3 części ,do jednego ciasta, tego ma być więcej dodać kakao, do drugiego ciasta dodać maku a do trzeciego ciasta dodać wiórek. Do maku i wiórek ma być tyle samo ciasta.
Na wysmarowaną margaryną blaszkę i wyklejoną papierem do pieczenia, nakładamy ciasto pierwsze to kakaowe a to z makiem i wiórkami układamy na przemian, i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut.
KREM
Składniki
0.5 litra mleka
1.5 łyżki mąki pszennej
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
WYKONANIE
Z pół litra mleka odlać troszkę i rozpuścić mąkę z cukrem waniliowym a resztę mleka z cukrem zagotować. Wlać mąkę mieszając aż zgęstnieje .Odstawić aż ostygnie. Z jednej kostki margaryny ucieramy krem.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto przekroić na dwie części . Jedna część posmarować prawie całym kremem, przykryć drugą częścią i na wierzch rozsmarować resztę kremu i na to nałożyć dżem brzoskwiniowy lub wisniowy ,na to bakalie orzechy rodzynki migdały jak kto ma to mogą być mrożone jagody lub drylowane wiśnie i można popisać polewą czekoladową. Schłodzić.











