Zapraszamy na wydarzenia
Brak wydarzeń tego typu
Ranking Aktywności Sołectw
2011-11-22
Jak na jesienną porę roku, jest bardzo ciepło, bez opadów. Sprzyja to wyprawom do lasu, który zmienia swoją szatę i zaprasza na nastrojowe spacery.
Lasy wokół Korzeńska przyciągnęły grzybiarzy dopiero jesienią, gdy pojawiły się dorodne opieńki. Po powrocie z takiej wyprawy, gdy już oporzadzimy zdobycz, nasze Panie przygotowują smaczną zupę opieńkową według tradycyjnego przepisu:
Grzyby kroi się w drobne cząstki, zalewa wodą i gotuje, ale muszą pozostać jędrne. W takcie gotowania można dodać łyżkę masła, a na koniec zaciąga się zupę żółtkiem rozbełtanym w śmietanie i doprawia do smaku. Zupę podaje się z grzankami lub kawałkami gotowanych osobno ziemniaków. Można posypać zieleniną. Smacznego!











